حوزه/ حجتالاسلام والمسلمین عرب به اهمیت و راههای شناخت امام عصر اشاره و اظهار کرد: مردم به ویژه جوانان برای شناخت نسبت به امام زمان(عج) به منابع اصیل دینی و کتابهای علمای بزرگ مراجعه کنند تا دچار انحراف از مهدویت و معرفت عامیانه نشوند.
حجتالاسلام والمسلمین محمد عرب در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در کاشان، با بیان اینکه سطح معرفت به امام زمان(عج) در مجموع به دو بخش معرفت عامیانه و معرفت عالمانه قابل تقسیم است، اظهار داشت: منظور از معرفت عامیانه یعنی افراد بدون توجه به بقیه ابعاد اصول دین و اعتقادات، شناخت سطحی نسبت به امام زمان(عج) داشته باشند که متاسفانه شاید بتوان ادعا کرد که بسیاری از افراد جامعه ارتباطشان با ائمه اطهار(ع) بیشتر از راه احساسات است.
وی افزود: البته این احساس بسیار ارزشمند است اما سطح معرفت علمی پائینی است و حوزههای علمیه و مراکز تبلیغی لازم است در این زمینه بیشتر فعالیت کنند.
وی یادآور شد: به عنوان مثال هنگامی که صحبت از معرفت عامیانه میشود، تصور بسیاری از افراد جامعه این است که با ظهور حضرت مهدی موعود(عج) بدون هیچ مقدمهای و معجزهوار تمامی امور سرو سامان میگیرد، عدل و عدالت در همه جهان گسترش مییابد، ظلم و ظالمان نابود میشوند و بیشتر تصور معجزهگونه از ظهور دارند که این شناخت و انتظار، معرفت عامیانه است.
وی خاطرنشان کرد: با توجهای به این آیه قرآن کریم که میفرماید «إِنَّ اللَّهَ لَا یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّی یُغَیِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ»، خداوند جامعهای را تغییر نمیدهد مگر آن که افراد آن جامعه تغییر کنند، ندارند.
استاد حوزه تصریح کرد: امام زمان(عج) هنگامی که ظهور میکنند با انجام کارهای فرهنگی و مجاهدت و تلاش افراد جامعه را تغییر میدهند و مسیر پیشرفت اخلاقی و راه تعالی آنها را فراهم میسازند و پس از آن بر اثر تغییرات به تدریج فضائل اخلاقی در جامعه نمایان میشود و با ظلم و ستم مبارزه میکنند.
وی تأکید کرد: معرفت عالمانه نشأت گرفته از روایات اهل بیت(ع)، آیات قران کریم و معرفتی حاصل از شنیدن و توجه به فرمایشات علمای بزرگ دین است که با بررسی آیات و روایات، معرفت مردم را نسبت به حضرت مهدی موعود(عج) ارتقا بخشیدهاند.
حجتالاسلام والمسلمین عرب، به مردم به ویژه جوانان توصیه کرد تا برای شناخت نسبت به امام زمان(عج) به منابع اصیل دینی و کتابهای علمای بزرگ مراجعه کنند تا دچار انحراف از مهدویت و معرفت عامیانه نشوند.
وی در خصوص اهمیت امامشناسی به ویژه معرفت نسبت به امام زمان(عج) نیز یادآور شد: از احادیث و روایات مختلف اهل بیت(ع) به ویژه از حدیث معروف پیامبر اعظم اسلام حضرت محمد(ص) حاصل میشود که «مَنْ ماتَ وَلَمْ یَعْرِفْ إمامَ زَمانِهِ ماتَ مَیْتَةً جاهِلِیَّةً» اگر کسی بمیرد و امام زمان خود را نشناسد به مرگ جاهلیت مرده است.
استاد حوزه علمیه، این حدیث را از احادیث متواتر دانست و ابراز کرد: این حدیث در کتابهای متعدد شیعه و سنی با مضامین مقدار متفاوتی بیان شده است.
وی اظهار کرد: شخصی به نام محمدبن علا جُرجانی گفت در زمان حج، امام رضا(ع) را در حال طواف دیدم، به ایشان عرض کردم آقاجان، آیا این حدیث از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است، امام رضا(ع) فرمودند، بله پدرم از جدم حسین بن علی(ع) و از علی بن ابیطالب(ع) نقل فرمودند که پیامبر اسلام این جمله را فرمودهاند، محمد بن علا گفت، به امام رضا(ع) عرض کردم، منظور از مرگ جاهلی چیست؟ امام فرمودند، یعنی مُشرک مٌرده است که البته این روایت در کتاب الثاقب و منابع معتبر شیعه و اهل سنت نیز آمده است.